Een redacteur?

Mijn manuscript is klaar. Als dochter van een bovenmeester denk ik foutloos Nederlands te schrijven. En zeker na al mijn correctierondes kan er geen fout meer in zitten. Het is echter een onder schrijvers wijdverbreid advies om je manuscript altijd te laten lezen door een professioneel redacteur. Maar hoe vind je zo iemand? En waar moet je op letten? Natuurlijk is belangrijk of hij of zij ervaring heeft in het genre waarin je schrijft. Een kinderboekenredacteur let immers op andere aspecten dan een thrillerredacteur.

Ik zocht op internet en vroeg advies aan schrijvers die ik ken. “Er moet een klik zijn” hoorde ik van verschillende kanten. Maar hoe krijg je een klik? Er is geen Tinder voor redacteuren. 

Ik heb veel cv’s van redacteuren gelezen, veel geredigeerde boeken gezien. Er zit veel kaf onder het koren. Ik kwam op een homepage van een website van een redacteur waarin ik direct al drie type- en taalfouten zag. En er zijn veel verschillende redacteuren. Er zijn er die zelf schrijven. Andere zijn meer corrector of persklaarmaker of schrijfcoach of auteursbegeleider. Tamelijk onoverzichtelijk.

Intussen ook mijzelf de vraag gesteld: wat verwacht ik van een redacteur? En daarbij eerlijk naar mijn product gekeken en sterktes en zwaktes geanalyseerd. Sterkte is de structuur en het levendig schrijven. Ik zie het verhaal helemaal voor me, maar komt dat ook over? Zwakte is om te precies te willen zijn en te veel uit te weiden. En zit er voldoende suspense in de tekst voor een thriller? Ik verwacht van een redacteur dat hij/zij nog eens streng naar de tekst kijkt en positieve suggesties doen voor verbetering op vooral de zwakke punten.

Ik heb drie redacteuren om een proefredactie gevraagd op het tweede hoofdstuk. Een redacteur gaf enkele korte opmerkingen en schreef verder terug dat het Nederlands geen correctie behoefde. Een tweede veranderde en verplaatste bijna alle zinnen. Het was mijn tekst niet meer. De derde zat daar tussenin. Goed constructief commentaar over bijvoorbeeld perspectief en over wanneer je als lezer wil weten waar de hoofdpersoon zich bevindt.

Ik heb voor de derde redacteur gekozen, maar nog voordat ik de teksten had opgestuurd gaf hij aan inmiddels zo veel opdrachten te hebben dat hij mijn manuscript er niet meer bij kon hebben.

Diep zuchten en opnieuw beginnen.