Eerste blog over eerste boek.

Wat schrijf je in je eerste blog als je tien jaar bezig bent geweest met het idee voor het boek? Als je alles hebt gevolgd wat er over het onderwerp verscheen? En als gaandeweg jouw fantasie zelfs werkelijkheid bleek te worden waardoor je haast kreeg om met jouw boek naar buiten te komen?

Het boek is klaar

En nu is het boek klaar. Hoewel, echt klaar is het nog niet. Er moet nog veel gebeuren. Het boek heeft nog geen titel. En er moet nog een aantrekkelijke omslag om. Hoe goed ik de tekst ook gecontroleerd heb, er moet nog een professional naar kijken. Maar vooral moet ik de wereld, jullie dus, vertellen dat het boek er aan komt.

Dagdromen

Buiten ligt 30 centimeter sneeuw en ik dagdroom dat het zonnig en warm is en ik met mijn handdoek richting een ligbed en parasol op het strand loop en dan links en rechts van mij mensen mijn boek zie lezen. Het idee dat het misschien werkelijkheid kan worden ontroert mij.

Twijfel

Maar dan komt weer die twijfel. Zal het boek jullie wel interesseren? ‘Het is een maatschappelijk relevant onderwerp en erg actueel’ zei één van mijn proeflezers. Maar vinden jullie het wel spannend genoeg geschreven? ‘Erg onderhoudend’ zei een andere proeflezer. Maar het blijft eng: je eerste thriller. Dus stelde ik het steeds uit.

Schrijfrondes

Het boek bestond na de eerste schrijfronde uit 96.000 woorden. Deze waren al streng geselecteerd. Maar daarna ben ik nog talloze malen door de tekst gegaan. Ik heb alle stopwoorden er uit gehaald. Ik bleek vaak “nog” ”al”, “even” of “ook” te gebruiken. Toch weer nieuwe zinnen toegevoegd en passages geschrapt. De woorden in je boek worden je vrienden. Dus helemaal weg kon ik ze niet laten gaan. Ik heb een apart bestand gemaakt met gestreepte passages.

Maximale omvang

Tijdens een informatiebijeenkomst hoorde ik dat een thriller maximaal 80.000 woorden mocht bevatten. Weer een reden om nog even met mijn boek aan de slag te gaan en 1 op de 8 woorden te schrappen. In alle hoofdstukken heb ik de woorden geteld en per hoofdstuk zijn er 100 tot 300 woorden geschrapt. Een leuke exercitie die de tekst weer scherper heeft gemaakt.

De volgende stap

Er staat nu niets meer in de weg om de volgende stap te zetten en het boek de wijde wereld in te sturen. Via een relatie heb ik al een contact bij een uitgeverij gekregen die mailde: “Stuur maar op. Dan zoek ik er een redacteur bij.” Maar toen ik het manuscript voor verzending klaar maakte kwam ik er achter dat er zo veel meer bij komt kijken dan een PDF opsturen. Hierover meer in een volgende blog.