Het avontuur van het boekomslag

Het maken van het boekomslag voor ‘Het langste eind’ bleek een mooi avontuur. Een drietal tips.

Kies een ontwerper die verstand heeft van boekomslagen

Op internet kun je veel tools vinden om zelf een boekomslag te maken. De tools wekken de indruk dat het maken van een omslag een geval ‘appel/eitje’ is, maar geen van de tools blijkt geschikt voor dummies zonder ervaring in grafisch en digitaal ontwerpen. Het gebruik leidt al snel tot getob en frustratie. Ik heb daarom een professioneel omslagontwerper gezocht.

Neem het voorwerk (wat vind ik mooi, wat niet) serieus. Denk daarbij niet teveel aan jouw verhaal, maar laat je leiden door je eigen gevoel voor vorm en kleur

Ik heb een overzicht gemaakt van een twintigtal boekomslagen van reeds uitgegeven boeken en daarbij aangegeven wat ik wel en niet mooi vond. Pas als je er bewust bij stil staat wat de omslag van een boek met jou doet staat realiseer je je waarom je sommige boeken op basis van de omslag wel of niet kiest. Ik heb niet zozeer aan het verhaal gedacht, maar naar mijn eigen gevoel voor vorm en kleur geluisterd. In mijn overzicht met titels beschreef ik  per titel mijn mening over afbeelding, achtergrond, kleur letters, lettertype, lettergrootte en sfeer. 

Schakel anderen in bij de verschillende stappen maar bij je definitieve keuzes telt jouw mening

Na twee weken kreeg ik de eerste suggesties van het ontwerpbureau met zes totaal verschillende omslagen. Mijn eerste reactie was teleurstelling. Alle zes hadden ze wel wat, maar geen van de zes sprong er echt uit. Ik begreep wel dat de plaatjes dienden om richting te krijgen. Het commentaar op elk van de zes heb ik naar de ontwerper gestuurd en gevraagd of ze hier iets van konden maken. Er kwamen drie nieuwe ontwerpen in verschillende kleuren terug. In totaal acht plaatjes. Ook hier niet direct één die er uitsprong. Mijn lezersgroep was verdeeld met een meerderheid voor een omslag die ik zelf eng vond. Door deze enge uitstraling was het wel een omslag die men pakt in de veelheid van boeken in een boekwinkel en daarom een goede omslag voor de verkoop, maar ik wil niet iedere keer ’iewh’ denken als ik naar mijn eigen boek kijk. Ik heb uiteindelijk gekozen voor een omslag die exact het gevoel van het verhaal weergeeft. Ik ben heel tevreden.

https://alracuitgeverij.nl/publicaties  en https://alracuitgeverij.nl/voorinschrijving