Hoofdpersonen in een opstelling.

Hoe kun je de personen in je boek een duidelijk karakter geven? Door ze systemisch op te stellen. Ik heb voor elke persoon uit mijn boek een A4-tje op een plek op de grond gelegd waar ik voelde dat de persoon uit mijn boek tot zijn recht kwam. Vervolgens ben ik op het A4-tje gaan staan en beeldde ik mij in dat ik die persoon was. De eigenschappen die ik voelde en de dingen die ik dacht schreef ik op. Het is bijzonder om te ervaren dat ik mij al na enkele minuten daadwerkelijk de persoon voelde. In mijn aantekeningen schreef ik bijvoorbeeld: ik geef niet meer om Tim. (Ik ken helemaal geen Tim, maar mijn hoofdpersoon wel). Of ik geef niet om eten. (Niets is minder waar). Of zelfs: ik voel mij ziek. Na elke persoon stap je heel bewust weer "in jezelf".

Het idee voor een opstelling met de hoofdpersonen uit mijn boek heb ik geleerd tijdens “Schrijf! 2017” van Karen van Hout. Zij organiseerde een workshop "Breng je verhaal tot leven in een opstelling". Karen hielp ons tijdens de workshop om letterlijk in de schoenen van je personage, situatie of het proces binnen je verhaal te staan. Door het maken van een systemische opstelling word je toeschouwer van wat je tot leven wilt brengen in je boek.

Het is tamelijk intensief om te doen. Het inleven in een personage en het opschrijven van alles wat ik -zijnde die personage- voelde duurde tussen de 10 en 15 minuten per personage. Ik heb in totaal 20 personen die een belangrijke rol spelen in mijn boek. Bij allemaal heb ik tenminste tien en maximaal twintig eigenschappen verzameld. Bij sommige personen voelde ik helemaal niets. Die heb ik vervolgens uit het verhaal gehaald.

De afgelopen dagen ben ik de aantekeningen over de karaktereigenschappen van mijn personen nog eens nagelopen. En bij allemaal heb ik gecheckt of hun eigenschappen terug komen in de tekst. Als een personage bijvoorbeeld van mooie kleren houdt, dan moet dat ook ergens terug komen in de beschrijving of in de dialogen. Ook als iemand empathisch is of gezagsgetrouw moet dat blijken uit wat hij of zij doet of zegt. Ik vond het erg leuk om te doen.