Levensverlenging: wanneer en voor wie?

Mijn thriller gaat over de dilemma’s en over de strijd tussen de verschillende belangen bij levensverlenging. Wat zijn die belangen? 

Het is mogelijk om 150 jaar of nog ouder te worden, maar hoe worden de mogelijkheden eerlijk verdeeld? Hoe wegen we af wie er gezond oud mag worden en wie niet? En willen we wel onbeperkt oud worden? We willen ziekte bestrijden, maar meer dan 150 jaar worden? En hoe ziet dat er dan uit? Het is nu ook al mogelijk om onze DNA cellen te verbeteren en te vervangen en zo ziekte uit te bannen. We kunnen zelfs genetische profielen maken van mensen die in harmonie leven en waar je dus alle neiging tot oorlogvoering of terrorisme uit hebt gemodificeerd. In de toekomst zal het mogelijk zijn om een lichaam te maken dat wordt aangestuurd door nanobots in plaats van een lichaam dat bestaat uit cellen. In de toekomst verandert alles wat ons nu tot mens maakt.

We weten nog weinig van het onderwerp levensverlenging. Maar dat duurt niet lang meer. Ik worstel met de vraag hoe je levensverlenging zou moeten regelen? Het is nu nog een onderwerp van de wetenschap en van een enkeling die er veel geld voor (over) heeft om om ouder te worden, langer jong te blijven of om opnieuw tot leven komen als de techniek een oplossing heeft gevonden voor zijn ziekte. Levensverlenging gaat ver over de grens van de ziektekostenverzekering. Het onderwerp leent zich nog niet voor democratische besluitvorming. 

De mogelijkheden zijn nu nog beperkt, maar binnen enkele jaren zijn de mogelijkheden bijna onbegrensd en zal de discussie volop los barsten. En deze discussie zal vele malen complexer zijn dan de discussie over orgaandonatie. Iedereen gaat ook in deze discussie voor zijn of haar eigen belang, eigen visie en levensovertuiging. Als jouw bestaan wordt bedreigd door ziekte, verval of oorlog dan doe je daar meestal iets aan en probeer je jouw leven te verbeteren. Maar ben je ook bereid om financieel of anderszins bij te dragen aan langer leven?

Onlangs was er ook een interessant tv-programma over dit onderwerp.

https://www.vpro.nl/programmas/tegenlicht/kijk/afleveringen/2017-2018/De-onsterfelijken.html