Mijn manuscript laten drukken

In mijn vorige blog schreef ik over het ontwerpavontuur van de omslag. En dan is het omslagontwerp klaar. Hoewel ‘klaar’: Ik heb akkoord gegeven op een versie. Hoe het ontwerp er in het echt uit zal zien is nog spannend. De volgende stap is een goede invulling van de achterkant: tekst, foto, ISBN. En dit heb ik allemaal voorbereid. Ik onderging al een paar maanden geleden een fotoshoot. En uit de grote hoeveelheid foto’s is de best passende gekozen. De familie had meegestemd voor de foto die op de achterkant mocht komen te staan. Ook het ISBN had ik al. En de tekst had ik al een tijd geleden afgerond. Fijn dat dat allemaal klaar was, want als je deze onderwerpen in dit stadium moet bedenken en regelen, leidt dat tot stress.

Na de buitenkant volgt het ontwerpen van het binnenwerk. Daarbij zorgt de ontwerper dat de tekst op een pagina past en er prettig leesbaar uitziet. Dat is nog niet zo eenvoudig. Ik koos voor uitlijnen zowel rechts als links op de pagina en geen afkortingen. Dan krijg je soms een extra ruimte tussen de woorden en op andere plekken lijkt het of een spatie ontbreekt. Vooral dit laatste vond ik irritant. Weer door het hele boek gescand. Hier en daar zag ik ineens een halve regel in kleine letters en ineens viel mij oog op een woord waarbij het lidwoord ontbrak. Het maakte me wel onrustig. Moest ik weer woord voor woord door het hele bestand? Ik kan het manuscript bijna uit mijn hoofd voordragen. Toch maar weer snel scannen. En het binnenwerk daarna terug sturen naar de ontwerper. Daar waar echt een spatie lijkt te ontbreken werd hij alsnog handmatig toegevoegd.

Het bestand is door de omslagontwerper voorzien van nette koppen en paginanummering. Alles ziet er keurig uit en ik leverde het aan bij de drukker, Boekengilde. Ik ontvang een proefdruk waarbij het omslag en de pagina’s los worden aangeleverd. Bij het pakket zat het advies om het goed te controleren. Ik dacht: wat kan er nu nog misgaan? en lette vooral op het gevoel van de pagina’s en de indeling van de hoofdstukken en zag niets verkeerds. Dus akkoord gegeven aan de drukker. Daarna kreeg ik een digitaal bestand waar ik ook akkoord op gaf. Een dag later blader ik door het digitale bestand voordat ik het aanlever aan de epubmaker en zie ik nog twee onvolkomenheden. Snel laten aanpassen door de binnenwerkontwerper en opnieuw naar de drukker.

Twee weken later zelf de bestelde boeken opgehaald. De ervaring leert dat bij een transporteur er toch nog weer een extra dag overheen gaat. En de boekpresentatie was al gepland. Vertraging kon nu niet meer.

Drie tips:

1.     Plan je boekpresentatie met extra ruime marge. Er komt altijd wat tussen en het maken van een boek duurt altijd langer.

2.     Neem de drukproef echt goed door.

3.     Schakel een goede en flexibele omslag- en binnenwerkontwerper in.